Curve were recently commissioned to lead and manage the renovation of the popular Satellite Community Centre in Greenfield, Saddleworth.

Backed by OMBC, ward councillors and GGRA, a budget was made available to refurb this unique split level space, which is used by many community groups

The brief
The brief was to create a new ambience to improve the facilities for the users, with break out areas for socialising and meetings, and new lighting and furniture.

We designed a neutral, calm colour scheme to reflect the beautiful surroundings of the centre. The large windows provide views of the trees and countryside outside. The walls were all repainted in a soft grey, with a feature wall in Lichen green. The woodwork was painted in continuous colour to add a modern, subtle look. We specified new eco friendly carpet tiles to cover the old vinyl flooring with a pattern of two tones of grey adding interest to the large space. The carpet reduces the noise in the space and makes the acoustics much more user friendly. The lower area of the space has a beautiful sprung wooden floor which was restored and polished.

The windows were treated with an anti glare film which partly cuts the sunshine and heat to make for a more pleasant environment. We also installed smart new roller blinds, several on each window, which can be raised or lowered in sections depending on where the sun is shining and for different types of use.

Interior design at the Satellite Centre

Break out furniture areas on the upper level, with a panoramic view of the playing fields

The new lighting picks up on the industrial styling of the space which has a metal roof. Due to the space being used by lots of different users we chose bulkhead lighting which is cool looking and hard wearing. The lights are fitted with feature conduit which adds character, are LED which was important for the environmental consideration, and on dimmers so can be controlled to create many different ambiences.

Curve supplied replacement furniture including comfortable sofas, coffee tables, armchairs and meeting tables. This was chosen to be hardwearing but also to bring colour to the scheme, and more hints to the industrial flavour. The finishing touches of bright cushions and extra lamps bring a homely yet fun feel to appeal to young and older users alike.

The result
The design process was guided throughout the project to have the community and all users in mind. We wanted to make an environment that would be suitable for all the different groups which use the centre, from Funky Fitness and the youth club, to evening use by the football club, and with a view to private rentals for parties (once allowed!) to expand the possibilities for use of the centre.

Interior design at the Satellite Centre

Window seating area with sofas and funky cushions to complete the look

The Satellite Centre has been featured in the Saddleworth Independent newspaper this week.

Trustee Matt Poulter says “This new ambience should create a great post-match atmosphere for Uppermill football team and their guests” and Helen Bishop, Trustee and youth group leader says “I think the general ambience and more colourful vibe will appeal to young people”

The project was managed by Curve while the centre was closed over the January lockdown. It is almost complete, we are now looking at some options for an exciting art project which will finish off the design work and be an illustration of the community hub we have created. We’ll bring you an update when this stage is completed.

 Interior design at the Satellite CentreSeating in the upper area, with comfy chairs, industrial style coffee tables and bright cushions.